Over ons

(biografie) Saïd Achouitar

In het jaar 2001 ziet Saïd Achouitar, een 20 jarige Marokkaanse bewoner van Heseveld in Nijmegen hoe er in zijn leefomgeving overlast is van een groep jongeren. Hangplekken, winkeldiefstal en vandalisme. De politie grijpt meerdere malen in omdat de situatie escaleert. Saïd ziet dit met lede ogen aan. Zijn idee: jochies – met name jonge jongens van Marokkaanse afkomst – nog voordat ze overlast gaan veroorzaken op straat, een zinvolle tijdsbesteding bieden, en ze dan tevens aanspreken op hun gedrag. Zo wil hij voorkomen dat deze jongens ‘op het verkeerde pad’ terecht komen. Saïd start met een project waarbij jongeren wekelijks kunnen zaalvoetballen. Tijdens de zaalvoetbalactiviteit spreekt hij de jongens individueel aan, bespreekt hun gedrag, bekijkt hun schoolresultaten, heeft het met de jongens over de situatie thuis, de problemen en hoe daarmee om te gaan. Saïd luistert naar de jongens met aandacht en moedigt ze aan.

Tegelijkertijd zijn de regels die Saïd stelt duidelijk: wie zich niet naar behoren gedraagt of wie op school beneden zijn niveau presteert, krijgt de wind van voren. Een strenge discipline en een harde aanpak, dat is waar de jongens behoefte aan hebben. En wordt er na meerdere waarschuwingen nog niet geluisterd dan wordt een jongen tijdelijk geschorst en kan dus niet meer mee doen aan het zaalvoetballen.

De prestaties zijn opvallend goed. Niet alleen op voetbalgebied waar Saïd’s jongens meteen de eerste keer Nederlands Kampioen werden. Ook het respectvol gedrag en de schoolprestaties van de jongens gaan met sprongen vooruit.

In 2009 kwam de erkenning voor het vele werk. Zo werd Saïd gekozen als Nijmegenaar van het Jaar 2008 en kreeg hij de eerste Groene Bal van premier Jan-Peter Balkenende. Ook werd hij Youth European Talent. Zijn innovatieve en creatieve aanpak is hiermee ook in Brussel erkend.

In 2010 ontmoette Saïd kroonprins Willem-Alexander bij het symposium ‘De Kracht van Sport’ in Amsterdam. De kroonprins was geïnteresseerd in initiatieven gericht op welzijn en sport. Ook in 2010 ontmoette hij prinses Máxima. De prinses is samen met de kroonprins de initiator van het Oranje Fonds. Een van de activiteiten van Saïd werd op dat moment gefinancierd door dit fonds.

In 2011 werd Saïd geportretteerd door Tof Thissen en Liny Bruynzeel. In het boek ‘En plein public’ worden 27 mensenwerkers uitgelicht. Saïd is een van deze 27 voorbeelden van de Welzijn Nieuwe Stijl. In dit kader werd Saïd uitgenodigd voor een gesprek met premier Mark Rutte, die het eerste exemplaar kreeg overhandigd.

Vanuit het buitenland was er ook aandacht voor het werk van Saïd. De ambassadeur van de Verenigde Staten bezocht in 2014 Nijmegen om kennis te nemen van Saïd’s werk.

  • Sport-school-wijk
  • Rolmodellen uit de doelgroep
  • Échte pedagogische ingang
  • (Straat)cultuursensitief
  • Integrale jongerenaanpak

MEER WETEN OVER ONZE DIENSTEN?

Vragen? Bel:

024 365 01 11

of kom langs:

De Ruyterstraat 244
6512 GG Nijmegen