De interventie Futsal Chabbab is een door Movisie, Kenniscentrum Sport & Bewegen en NJI erkend welzijnsprogramma voor kinderen en jongeren met een pedagogische insteek. Hierbij worden sport, onderwijs, veiligheid en leefbaarheid met elkaar verbonden.
Binnen Futsal Chabbab wordt zaalvoetbal ingezet om jongens en meisjes te bereiken die vaak op straat te vinden zijn.
Het doel is om schooluitval onder kinderen en jongeren te beperken, overlast in de wijk te verminderen en zelfontplooiing te bevorderen. De jongeren worden binnen én buiten de sportzaal op hun gedrag gecoacht en volgen verplicht huiswerkbegeleiding als de schoolprestaties achterblijven. Er wordt nauw samengewerkt met onder meer gemeente, scholen, politie, jeugdcoaches en ander stedelijk jongerenwerk.
Voor meiden zijn er aparte trainingsactiviteiten en workshops.
Interventie
Futsal Chabbab bereikt jongeren door middel van sport (zaalvoetbal), coaching en huiswerkbegeleiding. De trainer bouwt een vertrouwensrelatie met de jongeren op om hen vervolgens op hun gedrag te kunnen coachen en waar nodig bij te sturen.
De voetbaltraining is hét middel om de jongeren te bereiken en te motiveren. De band die wordt opgebouwd door de trainers maakt dat de jongeren blijven.
De trainer is dan ook een rolmodel; een voorbeeld voor de jongeren uit de wijk. De aanpak van Futsal Chabbab is integraal: zij verbindt de leefgebieden (gezin, school én wijk) van jongeren met elkaar. De trainer is de spil in een netwerk rond de jongeren waarin ze gekend worden en hun gedrag (h)erkend wordt. Jongeren worden in en buiten de sportzaal op hun gedrag gecoacht en leren vaardigheden die ook buiten de sport behulpzaam zijn.
De kern van de gebruikte benadering is ‘positief coachen’, ‘de arm om je heen’ en ‘consequente aanpak’. Wij kennen geen 9-tot-5 mentaliteit en zijn er als jongeren hulp en ondersteuning zoeken en nodig hebben.
Jongeren van wie de schoolprestaties achter blijven gaan verplicht naar huiswerkbegeleiding. Aanwezigheid en voortgang worden gerapporteerd aan de trainer. Voor meiden zijn er daarnaast verschillende workshops gericht op weerbaarheid. Er wordt nauw samengewerkt met gemeente, scholen, stedelijk jongerenwerk, politie, jeugdcoaches, etc.
De interventie is erkend als goed onderbouwd en opgenomen in de DEI (Database Effectieve Interventies) van MOVISIE, Kenniscentrum Sport & Bewegen en het Nederlands Jeugdinstituut onder de naam Futsal Chabbab. Daarnaast is de interventie ook opgenomen in de RIVM-database “Loket Gezond Leven” van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en in de Wegwijzer Jeugd en Veiligheid van het CCV.
In het jaar 2001 heeft de wijk Heseveld in Nijmegen last van een groep overlast veroorzakende jongeren. Overal zijn hangplekken, winkeliers klagen over diefstal en de ruiten van de bushaltes worden kapotgeslagen. De politie grijpt meerdere malen in omdat de situatie escaleert. Saïd besloot om met de jongens in zijn wijk een balletje te gaan trappen en ze te helpen hun schooldiploma te halen. Zo begon de interventie.
Een paar jaar later kwam vanuit de woningcorporaties en de gemeente de vraag om Saïd’s aanpak op meerdere plekken in de stad aan te bieden. Saïd leidde zijn ‘jongens van het eerste uur’ op om zelf trainers en rolmodellen te zijn, en zo is het balletje sindsdien verder gerold. Futsal Chabbab werkt nu in 6 wijken van Nijmegen: Heseveld, Neerbosch-Oost, Hatert, Willemskwartier, Dukenburg en Lindenholt. Op dit moment worden in 6 wijken in Nijmegen buurtgerichte zaalvoetbalprojecten met daaraan gekoppelde huiswerk- en studiebegeleidingenprojecten uitgevoerd. Deze wijkprojecten worden uitgevoerd dankzij de steun van de gemeente Nijmegen.
Vanaf 2010 heeft ook in Ede een pilotproject en daarna de interventie jarenlang succesvol gedraaid onder de naam MovIn Ede. Zo kwam Futsal Chabbab onder de aandacht van de MO-groep, MOVISIE en later het NISB (Kenniscentrum Sport en Bewegen).
Vanaf 2013 is Futsal Chabbab opgenomen in de Database Effectieve Interventies van MOVISIE en erkend als ‘goed beschreven’ en vanaf 2020 is de interventie erkend als ‘goed onderbouwd’. Met behulp van doorlopend onderzoek en innovatie – grotendeels uitgevoerd door onze stagiaires en afstudeerders – streeft Futsal Chabbab er samen met Kenniscentrum Sport & Bewegen naar om de effectiviteit van de interventie steeds nader aan te tonen. Er wordt blijvend gewerkt aan de doorontwikkeling en kwaliteitsverbetering op diverse vlakken.
Jongeren denken vaak dat Futsal Chabbab een sportactiviteit is. Voor hen is dat ook de reden om mee te doen. Toch is Futsal Chabbab vooral een sociale interventie om goed gedrag in de wijk en goede schoolresultaten te stimuleren. De deelnemende jongeren – jongens én meisjes – mogen namelijk alleen voetballen als ze geen verkeerd gedrag laten zien in de buurt en goede cijfers op school halen. Als er onvoldoendes op een rapport staan krijgen de jongeren huiswerkondersteuning. Dat is dan een voorwaarde om toch te mogen komen naar de zaaltrainingen. Dat hebben ze er graag voor over. Want, trainen betekent ook deel mogen nemen aan de Futsal Battle. Daar mogen ze hun kunsten laten zien en strijden voor de eigen wijk.
Ook is er een duidelijke verbinding met ouders thuis en de mentor van school door het doelenformulier. Jongeren kiezen drie laagdrempelige doelen waar ze dit jaar op willen scoren: een sportief doel, een gedragsdoel en een schooldoel. Uiteraard worden ze daarbij geholpen door de opvoeders om hen heen.
De Futsal Battle is ontstaan onder de naam N.E.C. BuurtBattle. Naast de zaalvoetbalprojecten onder de naam Futsal Chabbab hield FC Social Work zich bezig met de organisatie van de N.E.C. BuurtBattle. In samenwerking met N.E.C. Doelbewust, Tandem Welzijn en Straatcoaches Nijmegen werd de N.E.C. BuurtBattle georganiseerd. Helaas is de N.E.C. BuurtBattle na 2016 gestopt door andere keuzes van N.E.C. en de gemeente Nijmegen.
FC Social Work heeft een vervangend concept voor deze succesvolle activiteiten ontwikkeld, genaamd de Futsal Battle. Tijdens deze Battle strijden alle wijken tegen elkaar om de beste wijk van Nijmegen te worden. Er wordt gestreden in drie leeftijdscategorieën, 8 t/m 11 jaar, 12 t/m 14 jaar en 15 t/m 19 jaar. Tijdens de Futsal Battle is er speciale aandacht voor FairPlay. Er zijn punten te verdienen met de winst van de wedstrijden, maar veel belangrijker is de FairPlay. Doordat hier meer punten mee verdient kunnen worden, ligt de nadruk automatisch op sportiviteit en respect voor elkaar. Ook voeren wijkteams BuurtBijdragen uit. Dat zijn mooie acties ten behoeve van de wijk in het algemeen. Het idee is om jong en oud in de wijk te verbinden. Ieder jaar wordt er ook een BuurtBabbel georganiseerd waar het gesprek over een thema wordt aangegaan.
Het team met de meeste punten rondom het aspect FairPlay, deelnames aan BuurtBijdragen en BuurtBabbel en gewonnen punten tijdens de wedstrijden, mag zich voor een jaar de beste wijk van Nijmegen noemen.
Naast in Nijmegen is Futsal Chabbab actief geweest in Ede. De werkwijze is in de praktijk getoond en is door werkers gebruikt. Omdat Futsal Chabbab werkt met sleutelfiguren en rolmodellen is deze interventie ook goed in andere gemeenten in te zetten. FC Social Work gaat graag in gesprek met gemeenten en andere organisaties om te onderzoeken hoe de interventie van onderop is te implementeren in andere gebieden.
FC Social Work is graag bereid om uitleg te geven over haar interventies en hoe deze in andere steden en gemeenten in te bedden. Naast een oriënterend gesprek kunnen wij via ‘on the job’-coaching skills bijbrengen. Ook kunnen wij zelf het Futsal Chabbab-programma uitvoeren in uw wijken.
Designed by MARV-Websolutions.nl
Privacy statement | disclaimer